Den barske forside Spørgsmål og svar Kyl en mail efter min klump Skriv noget klogt, nidding! Er der nyt? Hvem skal dø - og hvorfor? Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Links, links, links... Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 
Vikinger kan drikke igennem - det ved alle - men vikinger er også gode til madlavning. Denne side handler om opskrifter på sej vikingemad, som giver energi til TOTAL VIKING POWER!!!
 
Her er et typisk vikingekøkken: et bål og en gryde. Mere har man rent faktisk ikke brug for. Det er nemt. OPSKRIFT NUMMER 1: VIKINGEGRYDE
INGREDIENSER:
   Kød (okse, svin, lam eller ged)
   Kartofler
   Grøntsager
   Giftige svampe
   Ild
   Vand
Det her en klassisk ret, som altid har været en livret for vikinger over hele Skandinavien i alle tidsaldre. Man starter med at hælde vandet i en gryde eller hjelm, som man så sætter ind i ilden, indtil vandet koger. Så putter man kartofler og grøntsager i vandet. Mens det koger, spidder man kødet på sit sværd eller spyd. Man holder kødet ind over flammerne. Så går der en halv time. Nu er både kød og kartofler klar. Hæld vandet væk og smid kødet i gryden. Gå amok med et eller andet redskab, indtil det hele er blevet til en slags brun mos. Først nu tilsættes de giftige svampe. Vikingegryden er klar! Det er en sund ret, og takket være svampene gør den dig parat til at gå 100% amok med TOTAL VIKING POWER!!!
 
OPSKRIFT NUMMER 2: VIKING SPARERIBS
INGREDIENSER:
   Kød (okse, svin, lam, ged eller bjørn)
   Giftige svampe
   Ild

Okay, du har dræbt dyret, og du har skåret de lækre ribben ud i nogle gode skiver. Kog kødet i ti minutter, mens der kommer fut i bålet. Kyl noget salt ud over kødet og smid det ind i en rustning, som du har taget fra en død romer. Læg rustningen ind i bålet. Hvis bålet er 180 grader, skal spareribsene have omkring en time. Det smager super, og det er VIKING! Bagefter spiser man svampene og går amok.
PS: Det kan være en ret god idé at hælde honning på kødet. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det får kødet til at blive dejlig saftigt.
 
 

 

 

Viking spareribs... aaah, det smager så Odin-agtigt godt, at man nærmest kun kan forstå det det, når man går 100% amok med TOTAL VIKING POWER!!!

OPSKRIFT NUMMER 3: TARTAR
INGREDIENSER:
   Død okse (eller ko)
   Løg
   Æggeblommer
   Peberrod
   (Kapers)

Det her er noget af det allersejeste vikingemad, og derfor er det ret mærkeligt, at det hedder tartar.
Tartarerne (eller taterne, som de også blev kaldt) var nemlig et folkefærd, som gik amok i Rusland eller Polen eller sådan noget. De var sikkert meget seje på deres egen måde, men det ændrer altså ikke på den kendsgerning, at vikingerne opfandt denne ret. Navnet er derfor forkert, men det er faktisk meget normalt inden for madlavning. F.eks. bruger amerikanere udtrykket "Danish pastry" om de kager, som vi kalder for "wienerbrød". Kommer skidtet så fra Danmark eller Wien? Hmm, who cares?
    Nå, men under alle omstændigheder er tartar en ret, som bare er spækket med proteiner og TOTAL VIKING POWER!!! Det fedeste ved denne her ret er, at den primært består af råt kød. Man behøver altså ikke tænde noget bål, og derfor er det en slags fast food for vikinger. Madlavningen starter med, at man smadrer en ko eller okse. Så parterer man den, og så er man egentlig klar. Det er vigtigt, at man bruger sit skarpeste sværd, for man skal skrabe kødet af dyrets inderlår. Inderlåret sidder ret tæt på røvhullet, så måske er det en god idé med nogle hygiejneagtige initiativer. Forsigtigt skraber man omkring et halvt kilo kød af. Man former det i en bøfagtig klump, og så hælder man ellers en masse rå æggeblommer, hakket løg og peberrod ud over klumpen. Man kan også lige kyle nogle kapers på. Sådan! I moderne madlavning er det blevet normalt at lægge tartaren oven på noget rugbrød. Jeg ved ikke hvorfor.
 
OPSKRIFT NUMMER 4: STEGT FLÆSK
INGREDIENSER:
   Dødt svin
   Salt
   Ild

Stegt flæsk er en af de legendariske vikingeretter, som stadig er vældigt populære i nutidens Danmark. Stegt flæsk smager sygt
godt, og hvis du laver flæsket på ægte vikingemanér, så er det en af de nemmeste retter i universets historie. Man skal faktisk bare bruge et bål, nogle grene og et dødt svin, som du sandsyn-ligvis har smadret med sværd, økse, spyd eller hammer. Du går amok på grisens bryststykke, og med et eller andet skarpt skærer du nogle skiver rå flæsk ud. Så kyler du lige noget salt ud over kødet, inden du stikker det fast på en gren (fjern barken først). Så skal man faktisk bare holde grenen ind over bålet, indtil flæsket bliver brunt og vellugtende. Yep, det er faktisk nemmere end at lave snobrød! Hvis man af en eller mærkelig grund ikke kan spise det hele, propper man det bare lige i baglommen, og så har man allerede sørget for næste dags morgenmad. Vikingerne lavede tit stegt flæsk, når de var ude på togt. Det skyldtes, at opskriften er så simpel, at de kunne finde ud af det uden hjælp fra konen eller noget.
 
OPSKRIFT NUMMER 5: SVAMPESUPPE
INGREDIENSER:
   Svampe
   Mælk
   Mel
   Smør
   Salt
   Alle mulige ting
   Ild 
Vinteren var nærmest permanent i vikingetiden, og derfor var det altid et hit med en omgang varm suppe. Ved hjælp af denne opskrift (som jeg har fået tilsendt af Hvidbjørn... tak, makker!) kan DU lave svampesuppe på ægte vikingemanér. Det smager godt, og det er nemt at lave.
     Du starter med at tænde et bål, mens dine børn eller trælle dribler rundt ude i skoven for at finde svampe. Du stiller en gryde eller hjelm ind i bålet, og så begynder du ellers at gå amok på svampene. Hak dem i stykker med en økse, mens du forestiller dig, at de er romere eller noget. Du smider en klat smør i hjelmen, og når den er smeltet (altså smørklatten, ikke hjelmen), kyler du de massakrerede svampe derned. Rør rundt, indtil de er blevet godt slatne. Så kyler du lige en håndfuld mel i hjelmen og fortsætter med at røre rundt. Når det hele er blevet godt tilklistret, hælder du mælk og lidt salt i og koger igennem. Sådan!
     Det fede ved denne her opskrift er, at man kan variere den på alle mulige måder. Hvis du kan lide gulerødder eller løg, så smider du bare det i. Men det er selvfølgelig svampene, som er den vigtigste ingrediens. Også her er der mange muligheder. Hvis børnene skal spise med, så er det smartest at bruge ugiftige svampe. Hvis der derimod er tale om en rendyrket herrefrokost, så gælder det bare om at bruge masser af rød fluesvamp. Så bliver I helt vanvittige, og I kan gå psykomeget amok.
 
OPSKRIFT NUMMER 6: DØD KO MED ASKE
INGREDIENSER:
   Et stort stykke død ko
   Sennep (stærk!)
   Peberrod (stærkt!)
   Ild
   Lokumspapir

Ja, lækkert ser det jo ud...

Det her er en sej ret, som man er nødt til at have respekt for.  Nogle folk vil måske mene, at det ikke er 100% ægte vikingemad ud fra et eller andet krav om historisk sandhed at gøre, men det er til gengæld mad med 100% POWER, og selv om vikingerne måske ikke spise det, så repræsenterer denne menu noget vigtigt. Opskriften har jeg fået fra Jakob og Troels, så nu overlader jeg ordet til dem.

MAIL FRA JAKOB OG TROELS:

Hil Odin, Thor og resten af det gæve slæng i Valhal.

Vi er mange, der med stolthed i brystet læser om den tabte tid, hvor livet var fyldt med mening, økser og folk, der flygtede. I dag hvor en franskmand, der nikker en skalle til en ussel middalhavsbo, kan få hele verden op af de bløde møbler, kan det være svært at finde plads til ærlig holmgang eller en
omgang "Den-der-dør-først-er-død-længst"-leg. Moderne mennesker skal bekymre sig om uvikingede kvindfolketing som realkreditlån og trådløse mus, hvilket ikke giver megen glæde og nok heller ikke adgang til Valhal.
     Men jeg har netop været på et lille togt, og her lærte jeg af min vikingeven Troels, at man kan lave noget sej mad, hvis man ikke er bange for livsfare og grim smag.
     Jeg føler derfor at jeg bør dele dette med TVP!
     Man tager en hel culottesteg, eller et andet stykke fra en død ko. Så smører man den ind i et helt glas af den stærkeste sennep man kan finde. Dette er måske ikke så nordisk, men at spise sennep er det tætteste mange moderne mennesker kommer på at slikke på en fakkel. Man kunne muligvis også bruge den nordiske chili, peberrod, men det har vi ikke prøvet.
     Når man således har en steg helt dækket af et tommetyktlag sennep, så ruller man balladen ind i en hel køkkenrulle. Igen måske ikke en fuldstændigt ren vikingingrediens, men nemmere at rulle omkring en steg end bark.
     Man har så en solid pakke af kød med en skal af sennep og papir. Så er man nærmest færdig. Man lægger den bare direkte på gløderne i sit bål eller grill. Den skal have 25-35 minutter på hver side afhængigt af størrelse.
     Nu sker der det, at luften fyldes med brændende papir, der hvirvler rundt og kan minde lidt om en engelsk landsby, der brænder. Dette giver en god og naturlig øltørst og lyst til at slås.
     En anden god ting er, at hvis folk kommer forbi og kigger til retten, så kan de få den tanke, at man brænder en tyk bog af. Dette gør kun øltørsten og lysten til at slås større, da bøger er fimsede og ulækre, og det er dejligt at se fimsede ting brænde.
     Med stor respekt og ønsket om en værdig død i kamp!

     - Jakob og Troels