Den barske forside Er der nyt? Spørgsmål og svar Skriv noget klogt, nidding! Kyl en mail efter min klump Hvem skal dø - og hvorfor? Links, links, links... Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 

SPØRGSMÅL: Hvad kan en moderne kvinde gøre for at hylde vikingerne?

SVAR:
Godt spørgsmål. En ægte vikingekvinde bør nok se sådan ud:

Jeg synes, at damen på billedet har fat i noget af det rigtige, men omvendt kan jeg sagtens forstå, hvis nogle af mine kvindelige læsere ikke har mod på at gå i den slags tøj. Man kan sikkert godt blive træt af at høre på folks åndssvage kommentarer, når man handler ind i Føtex eller noget. Men her er det bare vigtigt at huske på, at moden hele tiden ændrer sig. Det er klart, at man bliver mobbet, hvis man er den eneste, som går i vikingetøj. Men hvad nu hvis der lige pludselig er mange kvinder, som begynder at gå i den seje vikingemode? Ja, så har vi jo en helt anden situation, og derfor kan man nok ikke overvurdere kvindernes betydning for vikingekulturens comeback. Derfor vil jeg opfordre alle kvinder til at gå i vikingetøj. Hvis man ikke har mod på at klæde sig 100% ud som viking, kan man jo altid starte med en enkelt beklædningsgenstand. Her er der for eksempel en moderne kvinde, som prøver en hjelm:

Læg lige mærke til, at kvinden er blevet helt vildt sej, selv om hun kun har ændret én ting ved sin påklædning. Når hun har vænnet sig til hjelmen, vil hun sikkert ikke have noget imod at gøre sin garderobe ENDNU mere vikingagtig, og på den måde hjælper hun med til at sprede budskabet om vikingernes evige magt. Hun vil desuden opleve, at hun får lyst til at lave sit eget tøj i stedet for at betale vanvittige priser i H&M eller Magasin. Hun vil langsomt men sikkert blive fyldt med den POWER, som karakteriserer en ægte vikingekvinde, og dermed vil hun få overskud til at farve sit eget garn og karte sin egen uld. Folk vil lægge mærke til hendes nye selvtillid, og på den måde vil moden hurtigt brede sig.
     Men moderne kvinders forhold til viking er selvfølgelig ikke kun et spørgsmål om tøj. Som jeg har skrevet adskillige gange, var kvinderne en af de allervigtigste befolkningsgrupper i vikingetiden. De holdt sammen på samfundet, og uden deres indsats ville mændene slet ikke have haft overskud til at drage til udlandet for at gå amok. Moderne kvinder kan lære meget af deres formødre. De kan sørge for, at børnene får ægte vikingemad (læs opskrifter i madsektionen), og til forældremøder kan de insistere på, at skolen laver temauger om nordisk mytologi. Der er masser at tage fat på.