Den barske forside Er der nyt? Spørgsmål og svar Skriv noget klogt, nidding! Kyl en mail efter min klump Hvem skal dø - og hvorfor? Links, links, links... Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 


SPØRGSMÅL:
Hvorfor lærer man ikke den ÆGTE sandhed om vikingerne i skolen?

SVAR:
Det er en trist kendsgerning, at børn og unge i dagens Danmark bliver bombarderet med falske oplysninger om vikingerne. Både folkeskolen og gymnasiet er fyldt med lærere, som bliver ved med at ævle om, at vikingerne var bønder, handelsfolk eller fiskere. Selvfølgelig kunne en viking fange en fisk eller bytte en eller anden vare... men hvad så? Jeg kan også kaste op på min T-shirt (efter et par liter mjød), men det gør mig jo ikke til designer.
     Problemet med det danske uddannelsessystem er, at langt de fleste lærere enten er

blevet uddannet i 1970'erne eller selv er blevet undervist i bøger fra 1970'erne. Det var måske et meget spændende årti at leve i, men det var desværre et enormt dårligt årti for historie-faget. Alle folk var helt vildt oppe at køre på grund af Vietnamkrigen, og derfor blev det moderne at være imod vold. Som regel er vold da også en rigtig dårlig ting, men det betyder jo ikke, at man har lov til at lave om på verdenshistorien.
     Det troede de, at de havde lov til i 1970'erne. På en eller anden mærkelig måde lykkedes det hippierne at ændre den historiske opfattelse af vikingerne. I gamle dage vidste
Vikinger hader folk, som spiller guitar og går uden sko.
Hippie-pædagog, som er i gang med at ødelægge en ellers fed og blodig saga. Samtidig ødelægger han barnets fremtid.
man godt, at formålet med vikingernes tilværelse var at gå 100% amok med TOTAL VIKING POWER!!!, og derfor er historiebøgerne fra f.eks. 1920'erne meget bedre end dem, der er blevet skrevet senere. Men et af formålene med at være hippie var netop, at man skulle være imod de gamle generationer. Ergo var de også imod den gamle - og rigtige - opfattelse af vikingetiden. Det er en stor skam, for det betyder, at mange unge mennesker aldrig lærer sandheden om Skandinaviens fortid. De får at vide, at det gamle Skandinavien var en slags stor Thy-lejr, hvor vikingerne pløjede, kærnede smør eller lavede åndssvage læderarmbånd. Det var det ikke! Skandinavien var en blodig slagmark, hvor vikingerne kæmpede om evig magt.
     Hvis jeg var undervisningsminister, ville det være min største pligt at få sandheden om vikingerne tilbage i de danske klasselokaler. Måske ville det være nødvendigt at indføre en speciel vikinglinje på gymnasierne. Så kunne man få et ekstra år (ligesom Team Danmark-elever), og på den måde ville der være masser af tid til at lære det nødvendige. Der kunne være undervisning i bålafbrænding, mjødbrygning, hammerkast, metalsløjd, runealfabetet... og selvfølgelig MASSER af historie.
     Det er min drøm.