Den barske forside Er der nyt? Spørgsmål og svar Skriv noget klogt, nidding! Kyl en mail efter min klump Hvem skal dø - og hvorfor? Links, links, links... Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 


SPØRGSMÅL:
Hvad er forskellen på asatro og kristendom?

SVAR:
Lad mig sige det med det samme, at der ikke kun er én forskel. Der er flere. Den mest iøjnefaldende er klart nok, at asatroen er mere spændende end kristendommen. Kristne mennesker tror nemlig, at der kun findes én gud, hvorimod asatroende tror på en hel masse guder. Hvis man sammenligner religion med en fest, så er kristendommen en fest, hvor alle skal spise den samme slags mad, mens vikingreligionen er en fest med et kæmpe tag-selv-bord, hvor man kan vælge mellem en masse retter. Døm selv, hvad der er fedest.
     På nogle måder er det måske smart nok, at der kun er en gud til ligesom at holde styr på det hele, men problemet er bare, at det bliver svært at identificere sig med den gud, medmindre man selv kan alting. Og det kan man ikke. Nej, så er det bedre at have en masse forskellige guder at vælge imellem. Hvis man for eksempel synes, at man er god til noget med visdom, så kan man identificere sig med Odin. Hvis man bedre kan lide at kaste med ting, så er det nok snarere Thor. Eller hvis man går ind for sådan noget frugtbarhedshalløj, så kan man jo passende tilbede Freja. De forskellige guder har alle sammen total respekt inden for asa, og derfor kan man godt bytte om på sin favoritgud, hvis man for eksempel kommer i et andet humør, fordi det er blevet en ny dag med nye udfordringer. Det kan man ikke inden for kristendommen.
     En anden stor forskel er spørgsmålet om, hvad der sker, når man dør. De kristne tror, at man kommer op i en himmel (hvis man ikke har været satanist), men der er ikke rigtig nogen, som ved, hvad der foregår i den der himmel. De fleste tror dog, at man bare dribler rundt og slapper lidt af. Det er helt modsat inden for asatroen, for her gældes det om at komme i Valhalla. Og man slapper IKKE af i Valhalla. Nej, hver dag er som en actionfilm med masser af slåskamp og god mad og mjød. Man kan med andre ord sige, at de kristne tror på et ikke-fysisk efterliv, hvorimod vikingerne tror, at man stadigvæk skal gå amok, selvom man er død. Jeg ved godt, hvad jeg foretrækker.
     Der er endnu en forskel på de to religioner, og den er, at de kristnes gud er perfekt. Vikingernes guder er ikke perfekte. De kan sagtens begå fejltagelser, og derfor er de mere realistiske rollemodeller for unge mennesker. Det er for eksempel rimelig træls, hvis éns mor siger "Hvorfor kan du ikke være mere ligesom Gud?", hvis man har tabt en printer eller noget. Så kan man ikke rigtig sige noget fornuftigt. Men det kunne man, hvis hun havde spurgt om, hvorfor man ikke kan være mere ligesom Thor. For Thor kunne godt være kommet til at tabe en printer eller begå en anden fejl. Derfor er asatroen mere relevant for alle os mennesker, som godt kan komme til at begå fejl.