Den barske forside Er der nyt? Spørgsmål og svar Skriv noget klogt, nidding! Kyl en mail efter min klump Hvem skal dø - og hvorfor? Links, links, links... Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 


SPØRGSMÅL:
Hvordan opdrager man sit barn som en viking?

SVAR:
Forleden fik min fætter et barn, som heldigvis blev en søn. Den glade begivenhed fik mig til at tænke lidt over børneopdragelse. Det er jo en alvorlig sag at gøre sit barn klar til tilværelsen, og jeg mener helt klart, at det er en god idé at lære den nyfødte noget om vikingerne. I det første års tid skal man bare sørge for, at den bette får mad og varme og sådan noget, men allerede i 2-års alderen er den menneskelig hjerne i stand til at suge lærdom til sig. Lærdom kan selvfølgelig være mange ting, men jeg mener helt klart IKKE, at Teletubbies og Disney Sjov er lærdom! Nej, så er det både meget sjovere og meget vigtigere for små børn at lære noget om vikingetiden.

Den menneskelige hjerne er så indviklet, at vi næsten ikke kan forstå den. Vi ved dog nok om den til at konkludere, at vikingetiden er sej.
Som man kan se, er den menneskelige hjerne utrolig godt gearet til at lære noget
om vikingerne og deres seje kultur.

     Nu skal der nok sidde nogle folk rundt omkring, som mener, at det er rimelig røvsygt at læse højt af en historiebog. Men bare rolig... det lille barn kan sagtens lære en hel masse uden hjælp fra bøger. Faktisk har pædagogiske undersøgelser bevist, at børn lærer mest, når de ikke ved, at de lærer noget. Med andre ord: vikingernes religion, mode, livsstil, musik og kunst skal bare være en naturlig del af barnets hverdag. "Hillemænd, det lyder frygtelig dyrt," tænker du sikkert, men du tager fejl. Det

er faktisk både billigt og sjovt at leve som en ægte viking. Det kræver selvfølgelig en del arbejde, men her skal man nok bare lige huske, at barnets velvære er det vigtigste. Det er jo trods alt de kommende generationer, som har mest fremtid.
     Lad mig med det samme slå fast, at det ikke er nødvendigt at flytte ind i en jordhule eller noget for at give det nye barn en ægte vikingeopdragelse. Man kan sagtens leve som en viking i en lejlighed eller parcelhus. Man skal bare have lidt fantasi og noget gåpåmod, og så skal det nok gå. Det er egentlig lidt lige som alle de der boligprogrammer, som hele tiden er i fjernsynet. Der er mange måder at indrette et vikingehjem på, men nogle af de vigtigste ting er helt klart ulveskind (eller hjemmelavede tæpper, hvis man ikke har råd), keramik og adgang til åben ild. Det er måske besværligt at bygge en pejs eller brændeovn, men det er faktisk enormt nødvendigt. Åben ild bringer familien sammen, og desuden er det både sundt, hyggeligt og godt for varmeregningen. Et barn, som vokser op i nærheden af ild, vil altid leve i pagt med sin psyke. Og husk nu at lave ægte vikingemad over ilden (OBS: se mine opskrifter).
     Hvis det er muligt, så er det en god idé at bo i nærheden af havet. Vikinger og børn har det til fælles, at de elsker vand, og derfor er der intet som at gå en tur langs stranden sammen med sit lille barn. Strandture er desuden en perfekt anledning til at fortælle om verdenshistorien. Man kan altid starte med at pege ud over havet og sige: "I gamle dage sejlede der masser af vikinger ude på havet." Så vil barnet nok sige: "Det lyder interessant. Hvor sejlede vikingerne hen, og hvorfor?" Bingo! Nu har du den optimale chance for at fortælle dit barn et par sagaer.
     På et tidspunkt begynder barnet nok i skolen, og det kan godt blive en barsk tid for forældrene. Barnet vil måske have mobiltelefoner, computere og MP3-afspillere lige som de andre børn i klassen, og så har man jo pludselig et dilemma som ansvarlig vikingeforælder. Skal jeg sige nej til mit barn, eller skal jeg lade ham (eller måske hende) være som de andre børn? Her er der nok mange, som tror, at man skal tage afstand til den moderne teknologi, men det er en fejltagelse. Vikingerne kunne godt lide ny teknologi, og for eksempel kunne de godt lide at gå i krig på nye måder og mod nye fjender. Derfor er teknologi ikke noget farligt. Nej, det bliver kun farligt, hvis man glemmer at give barnet det nødvendige værdigrundlag. Husk derfor altid at fortælle om Odin og Thor og de andre guder. Sørg for, at barnet føler, at Odin er en ven. Hvis man gør det, så kan jeg godt garantere, at lykken allerede er på vej ind i barnets liv.