Den barske forside Er der nyt? Spørgsmål og svar Skriv noget klogt, nidding! Kyl en mail efter min klump Hvem skal dø - og hvorfor? Links, links, links... Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 


SPØRGSMÅL:
Hvad lavede kvinderne egentlig i vikingetiden?

SVAR:
Når man tænker på vikingetiden, tænker man som regel kun på mænd, men kvinderne var faktisk også en vigtig del af perioden. Deres allervigtigste opgave var at føde børn, så der kunne komme endnu flere vikinger. Sex og graviditet og fødsel foregik stort set på samme måde som i dag... men med den store forskel, at vikingekvinderne ikke havde adgang til hospitaler, medicin, jordemødre eller fødselsforberedelseskurser. Det var altså MEGET hårdt at føde børn, og derfor skal man have stor respekt for vikingetidens kvinder. Det kan godt være, at de ikke sejlede jorden rundt for at gå amok, men på deres egen måde ydede de deres bidrag. Og det havde stor betydning. Man kan nemlig kun gå amok med TOTAL VIKING POWER!!!, hvis man er blevet født, og dermed blev kvinderne en ret vigtig del af vikingetiden.

     Men vikingekvinderne lavede selvfølgelig også andre ting end bare at føde børn. Når mændene rejste til udlandet for at gå amok, var det kvindernes opgave at sørge for, at trællene opførte sig ordentligt. Hvis der for eksempel var en træl, som troede, at han godt kunne slappe lidt af, fordi der ikke var nogle mænd i landsbyen, så kunne det godt gå galt for ham.

    
Vikingekvinde: "Fjern lige den der gedelort."
     Træl: "Aarh, kan det ikke vente til i morgen?"
     Vikingekvinde: "Fjern den. Nu."
     Træl: "Det gider jeg sgu ikke, din klamme kælling!"
     Vikingekvinde: "Okay, så er du selv ude om det."
     Træl: "Nej... ikke øksen!"


Og så ligger der ét styk trællehoved på jorden. Sådan.

Som man kan se på billedet, kan det godt være farligt for kvinder at sejle ud på havet. Også selv om de er gift med vikinger.
På denne filmplakat ser man vikingekvinder, som går amok ude på havet. I virkeligheden blev de som regel hjemme hos børnene.

Godt eksempel på en pige inden for viking.
Her er et billede af Mona, som jeg engang mødte til live rollespil. Hun bor desværre på Fyn.

Trællene lærte hurtigt at behandle vikingekvinderne med respekt, og dermed fik kvinderne tid til at lave deres kvindeting. De bryggede for eksempel mjød og fortalte sagaer til børnene. De gik også ret tit i skoven for at samle giftige svampe, som mændene skulle bruge til at gå amok. Blandt de unge piger var det dog mest populært at rende rundt nede på stranden for at samle rav. Når en ung kvinde havde samlet nok rav, kunne hun polere klumperne og lave dem om til en flot halskæde. På den måde kunne hun komme til at se endnu bedre ud, og så var der måske gode chancer for at blive gift med en af de sejeste vikinger.
     Generelt må man sige, at kvinderne var en utrolig vigtig del af vikingetiden. De holdt sammen på landsbyerne, og de fødte det antal børn, som var nødvendigt.