Den barske forside Er der nyt? Spørgsmål og svar Skriv noget klogt, nidding! Kyl en mail efter min klump Hvem skal dø - og hvorfor? Links, links, links... Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 


SPØRGSMÅL:
Hvordan var en kernefamilie i vikingetiden?

SVAR:
Lad det være sagt med det samme: Der var hverken rødstrømper eller bløde mænd i vikingetiden. Naturen var så barsk, at der ikke var tid til at skændes om opvasken eller til at holde åndssvage familiemøder. Groft sagt var virkeligheden opdelt i to lejre. Kvinden stod for alt det huslige, mens det var mandens ansvar at styrte rundt i omverdenen for at gå amok og dræbe fjender og mad.
     Vi kan forestille os, at en typisk vikingefamilie for eksempel består af forældrene Askfinn og Ragnhild samt børnene Kjelldur (14 år), Runa (12 år) og Hjalte (8 år). En normal dag i denne familie vil nok begynde med, at det bliver morgen. Ragnhild og børnene står tidligt op, mens Askfinn nok lige bliver liggende et par ekstra timer for ligesom at samle kræfter eller noget. Trællene har forberedt noget grød til Ragnhild og børnene, og det spiser de, mens de snakker om sagaer. Bagefter går Hjalte ned til stranden for at kaste med sten, og Kjelldur går hen til nogle af sine venner for at slås. Ragnhild tager Runa med i skoven for at plukke bær og samle svampe. Runa er næsten voksen, og derfor er det totalt vigtigt, at hun lærer noget om planter og sådan noget, så hun kan blive en god kone.
     Askfinn står op, mens kvindfolkene stadig er i skoven. Han er lidt smadret, fordi han måske har tømmermænd, så han starter nok dagen med at kigge ind i bålet, mens han klør sig i fuldskægget og mumler noget om Odin eller Thor. Så får han sandsynligvis øje på nogle spareribs eller røgede sild, og så spiser han dem. Her ville en moderne livsstilsekspert sikkert mene, at det er for slattent, at Askfinn bare æder maden, når han ikke selv gider lave den. Men så ville Askfinn garanteret hugge hovedet af livsstilseksperten og gøre ham opmærksom på, at det faktisk er ham (altså Askfinn), som har dræbt kødet. Her har vi altså en af forklaringerne på, at man ikke bare kan bruge moderne moral til at bedømme vikingernes hverdag. I vores tid - som er dårlig - bliver maden slået ihjel på en fabrik, og derfor er det ligegyldigt, om det er en mand eller kvinde, som fisker den op af køledisken i Føtex.
     Nå, men Askfinn er efterhånden vågnet helt op, og nu går han ud i landsbyen for at snakke med de andre vikinger. Måske skal de bygge en gravhøj eller lave en runesten, men det kan også godt være, at de bare skal slappe lidt af. Så går de måske hen for at kigge på de store drenge, som slåsser. Det lyder jo ret dovent, men det er faktisk enormt vigtigt for de voksne vikinger at holde øje med de unge. På den måde kan de bedst vurdere, hvem der snart er parat til at komme med til udlandet for at gå amok. Senere på dagen skal Askfinn og de andre vikinger på jagt og fiskeri. Nogle af dem går ned til stranden, og hvis der ikke er gang i en eller anden orkan, så tager de måske Hjalte og de andre smådrenge med ud på havet, så de kan lære at dræbe fisk. Andre vikinger går ud på tundraen for at smadre ulve, og der er også nogle, som vader ind i skoven for at gå amok på bjørne og hjorte. Her er det ret normalt at bruge spyd og kasteøkser.
     I løbet af en time eller to har Askfinn smadret et stort dyr. Han sprætter det op, og så kyler han indvoldene op i et egetræ, så ravnene kan æde dem. På den måde får han lige sagt tak til Odin. Nu skulle man måske tro, at Askfinn bare ville gå hjem, men næ nej. Han bliver ude i skoven, så han kan smadre endnu et dyr. Vikingerne er nemlig et solidarisk folk, og derfor skal Askfinn også lige skaffe mad til en familie, hvor manden er blevet dræbt eller er taget på togt i udlandet.
     Ragnhild og Runa vender tilbage til hytten, hvor de måske skælder ud på trællene, hvis bålet for eksempel er gået ud. Så glor de lidt på alle bærrene og svampene, og Ragnhild forklarer, hvordan de bruges i madlavning. Bagefter kærner de smør eller farver garn eller sådan noget. De holder også lige øje med, at mjøden bliver gæret på den rigtige måde.
     Askfinn vender hjem med alt kødet, og nu er det også ved at blive aften. Ragnhild og Runa laver mad, mens Askfinn fortæller Kjelldur og Hjalte om evig magt og TOTAL VIKING POWER!!! Familien har måske ikke set så meget til hinanden i løbet af dagen, men alligevel har de alle sammen ydet deres vigtige bidrag. Alle familiemedlemmerne kender deres plads, og de takker Odin for deres gode tilværelse. Ud på aftenen går Askfinn nok lige hen til nogle af gutterne for at drikke sig fuld og lægge arm.